English

 

Vissza
 

Babás jóga

A babás jóga szintén a Birthlight módszer része. A kismama jógához hasonlóan, annak folytatásaként, rendkívül komplex módon segít az anyukáknak és a babáknak a szülés/születés utáni első két évben. Mai rohanó, elidegenedett világunkban mamák és babák újratanulhatják a nők és gyermekek ősi tudását a mély intimitásról és játékról, melyhez nem szükséges semmi más, csak egy anya és egy gyermek. Ezt a tudást hazavihetik magukkal, beépíthetik családi életük mindennapjaiba, s ezáltal egy mélyebb harmóniát és békességet élhetnek meg.

Az anyukákat a hatha jóga Pavanamuktászana I. és II. bemelegítő gyakorlatain, ászanákon, légzőgyakorlatokon, a medencealapi izmok (gátizom) tornáján és a relaxáción keresztül támogatja a

 • szülés utáni hatékony regenerációban,
 • a fizikai és a mentális kondíció visszaszerzésében,
 • a női segítő közösségben való részvétel által a szülés utáni depresszió elkerülésében.
 • A sok-sok közös játékkal, élményekkel, kommunikációval tovább növeli a kismama jóga alatt megszerzett bensőséges kapcsolatot anya és gyermeke között. A babák és a mamák szinte észrevétlenül egymástól is rengeteget tanulnak.

A babák passzív (baba masszázs) és aktív (babás jóga/torna, baba-mama játékok és babaklub) gyakorlatoztatása által támogatja a baba fejlődését minden szinten, úgymint fejleszti

 • testképét,
 • taktilis érzékelését,
 • mozgásérzékelését (mozgásterjedelem, hajlékonyság, rugalmasság, változatos mozgásformák, ritmusérzék, térbeliség, agyféltekék harmonizálása),
 • vesztibuláris rendszerét,
 • beszédfejlődését (mondókák, énekek, hangutánzó szavak)
 • egész idegrendszerét és annak komplexitását,
 • értelmi képességeit, érzelmi és értelmi intelligenciáját,
 • szociális érettségét.

 

Milyen idős kortól javasoljuk?

A babás jógában kétféle időszakot különböztetünk meg. Az első korosztály a kisbabás csoport, 6-8 hetestől 8 hónapos korig terjed. Ilyenkor 60-90 percesek a foglalkozások, a babák tűrőképességének függvényében. Sokat fogjuk a babát és vele, őt mintegy passzívan jógáztatva, végezzük a gyakorlatokat. Ezeken a foglalkozásokon talán egy kicsit kevesebb gyakorlási lehetőség jut a mamáknak.

A második korosztály a nagybabás csoport, 8 hónapostól 24 hónapos korig terjed. Nekik már csak 60 percesek a foglalkozások, mivel lényegesen nagyobb a mozgásigényük, kevesebb a türelmük, ilyenkor már nehéz lekötni őket hosszabb ideig. A baba egy napról-napra nehezedő súlyzóvá válik a babás jóga gyakorlatok közben. Ezek a gyakorlatok olyan fizikai kondíciót adnak, amelyek épp a mindennapi terhelések elviselésére teszik képessé a testet. A nagybabás csoportban már kevesebbet emelgetik, hozzák-viszik a mamák gyermekeiket, több az aktív közös játékos elem és önálló gyakorlatok. Az örömteli folyamatos újrakapcsolódás és bizalommal teli ismételt elengedés segíti a természetes leválási/önállósodási folyamatot anya és gyermeke között.

24 hónapos kor után a gyermek jógát javasoljuk.

Császármetszés esetén a gyakorlás megkezdéséhez kérd orvosod engedélyét!

Gyakori kérdések

Mit hozzunk magunkkal? Semmilyen különösebb eszköz nem szükséges, csak amit egyébként is magával visz az ember, amikor elindul valahová a gyermekével. A leglényegesebb dolog viszont az, hogy mindketten könnyű, laza öltözékben legyetek a gyakorlás alatt, amiben jól lehet mozogni, lélegezni. Ha van egy saját pléd, amit a baba alá lehet teríteni a gyakorlás és a babamasszázs rész közben, és egy kedvenc játék a babának, az növeli a baba komfortérzetét, de ezek az eszközök – plédek, párnák, jógaszőnyeg, játékok stb. – a jógastúdióban minden foglalkozáson rendelkezésre állnak.

Mit tegyek, ha a baba sír? Tudd, hogy a babád sírása valószínűleg téged zavar a legjobban, tehát ne aggódj a többiek miatt. Te magad vegyél néhány mély lélegzetet, nyugtasd le magad, ne engedd, hogy a baba stressze rád is átragadjon, és ezzel egy negatív spirálba sodródjatok. Ha a jóga oktató felajánlja, hogy eldajkálja a babádat, fogadd el bátran, sokszor ennyi változás elegendő a nyűgös babák megnyugtatásához. Tudd, hogy a baba sírásának különféle okai lehetnek: lehet éhes, szomjas (bátran szoptasd meg bármikor, ott helyben); lehet, hogy tisztába kell tenni (ezt is bármikor tedd meg, ott helyben, amikor szükségesnek találod); lehet fáradt, túl sok inger érte, aludni szeretne (ringasd el, szoptasd meg); megunta/elunta az aktuális foglalkozást (adj ki egy különleges hangot, változtass a testhelyzetén, válts egy másik mozgásra pl. amiről tudod, hogy a baba szereti; éppen azért sír, mert a kedvenc gyakorlatát abbahagytad (ismételd meg még egyszer-kétszer).

Mit tegyek, ha a baba elaludt? Az alvó babát soha nem zavarjuk meg a pihenésében. Élvezd ki, hogy a babád alszik, végezd magadon teljes figyelemmel a gyakorlatokat, az oktató ad neked külön feladatokat, ha szükséges. Közben pedig figyeld meg a többi mamát és babát gyakorlás közben, ebből is nagyon sokat fogsz tanulni. A tanultakat hazaviheted magaddal, és otthon gyakorolhatod majd a babáddal.

Időpontok és helyszínek:

AUM Pest Budapest VII. Károly krt. 3/A Hétfő 9:15-10:15 Nagybabás jóga és Szerda 9.15-10.15 Kisbabás jóga
Lélekforma Stúdió Bp. IV. Fóti út 59. Péntek 9:30-10:30 Kisbabás jóga és 10:30-11:30 Nagybabás jóga
VertikaLAND Bp. IX. Viola u. 38-40. fszt. 2. Kedd 9:45-10:45 Kisbabás jóga és 11:00-12:00 Nagybabás jóga
Kék Lótusz Bp. VIII. Stáhly u. 13. Csütörtök 9:00-10:00 Kisbabás jóga és 10:15-11:15 Nagybabás jóga

A foglalkozások díja: az adott helyszín web oldalán tekinthető meg.

 

A csoportokba első alkalommal bejelentkezés ajánlott a 06-20-383-9199-es telefonszámon vagy a [email protected] e-mail címen, esetleg az adott helyszín web oldalán megadott telefonszámon vagy e-mail címen. Az AUM-nál web-es regisztráció is lehetséges.

 

Nagy szeretettel várlak!